Uutislistaukseen

Kasteelta seurakuntalaiseksi

Vuonna 2023 Laukaan seurakunnassa kastettiin 136 lasta. Vertailun vuoksi kymmenen vuotta sitten määrä oli 236 lasta. Kuolleita oli viime vuonna 221, kymmenen vuotta sitten 116. Luvuissa näkyy koko Suomesta tuttu ilmiö, jossa syntyneiden määrä on laskenut ja ikääntyneiden määrä kasvanut.

Naisella on vauva sylissä. Vauvalla on valkoinen kastemekko. Etualalla pöydällä on kastemalja, kukkakimppu ...

Laukaan seurakunnassa kastettiin viime vuonna 136 lasta. Vilma Olivian kastejuhlaa vietettiin helmikuussa. Vilman kummi on Johanna Pietiläinen.

Vilma, Iida, Sirkka… Helmikuussa kastetulla Vilma Olivialla on monta nimeä.

- Alun perin mielessä oli Iida, mutta sen niminen henkilö oli jo. Niinpä Vilmasta tuli Vilma, vaikka jatkuvasti nimitänkin häntä Iidaksi. Veli taas puhuu Sirkasta, koska se oli Vilman työnimi, nauraa Vilman äiti Jenni Toivakka.

Vilma on tämän vuoden ensimmäinen laukaalainen vauva. Hänet kastoi Laukaan seurakunnan kappalainen Karita von Gross, joka kastoi myös Vilman isoveljen.

- Pidimme kivat kastejuhlat kotona perheen ja lähisuvun kesken. Meille oli itsestään selvää, että Vilma kastetaan seurakunnan jäseneksi. Se on ollut suvuissamme tapana. Halusimme myös mahdollistaa hänelle rippileirin käymisen sitten aikanaan. Me vanhemmat olemme molemmat käyneet rippileirin, ja se oli ihan parasta aikaa!

Vilmalla on yksi kummi, joka on Toivakan lapsuudenystävä.

- Hänellä on jo monta kummilasta, mutta kun pyysin häntä Vilman kummiksi, hän suostui ilomielin.

Perheessä usko ei ole vahvasti läsnä, mutta sitä ei haluta sulkea poiskaan.

- Voisin esimerkiksi hyvin tulla mukaan seurakunnan lapsiperheille järjestämään toimintaan, Toivakka tuumii.

 

Kotoisa juhla

Palmusunnuntaina järjestetyssä kastejuhlassa nimen sai myös Alisa Hilla Emilia, joka on Lievestuoreen viimeinen viime vuonna syntynyt vauva.

- Meillä oli kotoisa juhla ihan perhepiirissä, kertoo tytön äiti Mari Pynnönen.

Myös Pynnösillä lapsen kastaminen seurakunnan jäseneksi oli itsestään selvää. Kummeiksi valittiin kaksi ystäväpariskuntaa.

- Olen 4-vuotiaan esikoisen kanssa käynyt seurakunnan kerhoissa, joten eiköhän me Alisan kanssakin tulla – vaikka kahden kanssa menoa ja meininkiä on vähän enemmän. Arki on kuitenkin lähtenyt mukavasti rullaamaan, ja vauva on hyväuninen, kiittelee Pynnönen.

 

Elinvoima seurakuntalaisissa

Vuonna 2023 Laukaan seurakunnassa kastettiin 136 lasta. Vertailun vuoksi kymmenen vuotta sitten määrä oli 236 lasta. Kuolleita oli viime vuonna 221, kymmenen vuotta sitten 116. Luvuissa näkyy koko Suomesta tuttu ilmiö, jossa syntyneiden määrä on laskenut ja ikääntyneiden määrä kasvanut.

Kaikkiaan seurakunnassa oli jäseniä vuoden vaihteessa 15 229. Vuoden aikana jäsenmäärä laski 269:llä.

Seurakunta vietti viime vuonna 430-vuotisjuhlia, ja vuoden aikana juhlistettiin myös Lievestuoreen kirkkoa, Kelkkamäen hautausmaata ja Laukaan siunauskappelia. Eri tilaisuuksiin osallistui satoja ihmisiä.

- Seurakunnan elinvoimaisuuden kannalta on tärkeää, että myös seurakuntalaiset ottavat vastuuta seurakunnan toiminnasta. Laukaassa näin tapahtuukin ilahduttavan paljon. Viime joulukuussa hyväksytyssä uudessa Seurakuntalaisten yhteisö -strategiassakin aktiivinen seurakuntalaisuus on ihan toiminnan keskiössä. Vaikka seurakunnassa on töissä hyviä ammattilaisia, on jokaisella seurakunnan jäsenelläkin jotain annettavaa yhteisen seurakunnan hyväksi, muistuttaa kirkkoherra Harri Romar.

Laukaan seurakunnan toimintakertomus vuodelta 2023 hyväksytään kirkkovaltuuston kokouksessa 30.5.2024. Tämän jälkeen siihen voi tutustua seurakunnan nettisivuilla Seurakunta lyhyesti -osiossa.

Teksti Kirsi-Marja Nurminen

Kuva Karita von Gross

30.4.2024 11.20