Laukaan seurakunnan hallinto uudistuu ja talous tiukkenee vuonna 2025
Laukaan seurakunnan kirkkovaltuusto hyväksyi kokouksessaan tiistaina 10.12.2024 seurakunnan talousarvion sekä talous- ja toimintasuunnitelman vuosille 2025–2027. Hallituksen leikkuri nostaa hautaustoimen maksuja seurakunnissa.
Kokouksessa hyväksytyn talousarvion mukaan Laukaan seurakunnan talous on ensi vuonna noin 17 000 euroa alijäämäinen. Alijäämä pystytään kattamaan edellisten vuosien ylijäämällä.
Talousarvion merkittävin poikkeama edellisvuosiin on seurakunnan lakisääteisiin kuluihin tarkoitetun valtionrahoituksen väheneminen. Näitä lakisääteisiä kuluja ovat hautaustoimi, väestökirjanpito sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten ja irtaimiston ylläpito. Laukaan seurakunta saa vuonna 2025 valtionrahoitusta noin 344 000 euroa, joka on noin 90 000 euroa vähemmän kuin kuluvana vuonna. Evankelis-luterilaisen kirkon valtionrahoitusta vähennetään osana valtion säästötoimia vuonna 2025 yhteensä 19,7 miljoonaa euroa.
Seurakunnan saamaan rahoitukseen vaikuttaa vähentävästi myös vuonna 2025 voimaan tuleva valtionrahoituksen jakoperusteiden muutos. Sen osalta vuodet 2025 ja 2026 ovat vielä siirtymävuosia, ja muutos tulee täysimääräisenä voimaan vuonna 2027.
Tämän rahoitusvajeen vuoksi kirkkovaltuusto päätti kokouksessaan seurakunnan hautapaikkamaksujen korotuksesta. Korotuksen jälkeen esimerkiksi 25 vuoden arkkuhaudan hallinta-ajan maksu nousee Laukaan seurakunnassa 130 eurosta 500 euroon oman kunnan asukkaalta ja 500 eurosta 700 euroon muun kunnan asukkaalta. Uurnahautapaikan 25 vuoden hallinta-ajan maksu nousee 70 eurosta 300 euroon oman kunnan asukkaalta ja 200 eurosta 400 euroon muun kunnan asukkaalta.
Laukaan tai Konneveden kunnan asukkaana olevan veteraanin, veteraanipuolison tai Lotta Svärd -tunnuksen haltijan sekä alle 18-vuotiaan kuntalaisen hautapaikka on jatkossakin ilmainen. Viimeksi hautapaikkamaksujen hintoja tarkistettiin seurakuntaliitoksen yhteydessä loppuvuonna 2021.
- Tämäkään korotus ei itse asiassa riitä täysin kattamaan valtionrahoituksen vähenemistä, joten seuraamme tilannetta ensi vuoden aikana. On todennäköistä, että hintoja joudutaan vielä tästäkin nostamaan, harmittelee seurakunnan hallintojohtaja Päivi Anttonen.
Hautaustoimen maksujen tulee olla sekä kirkkoon kuuluville että kuulumattomille samat. Siksi kirkollisverotuottoja ei saa käyttää hautaustoimen kuluihin, vaan ne tulee käyttää seurakuntien varsinaiseen toimintaan, kuten jumalanpalveluselämään, diakoniatyöhön tai varhaiskasvatukseen. Näin hautaustoimen maksut tulevat nousemaan kaikissa seurakunnissa.
Vuonna 2023 Laukaan seurakunnassa oli 254 hautausta, joista arkkuhautauksia oli 140 ja uurnahautauksia 105. Sirotteluhautauksia tehtiin 9. Arkkuhautauksien osuus oli noin 55 %.
Keskiviikkona 18.12.2024 kokoontuva kirkkoneuvosto päättää vielä seurakunnan hautauspalvelumaksuista, jonka jälkeen hautaustoimen hinnat ensi vuodelle ovat selvillä. Uudet hinnat astuvat voimaan vuoden 2025 alussa ja koskevat vuoden 2025 puolella sovittuja hautauksia.
Lähikirkkoalueet toteuttamaan paikallista seurakuntatyötä
Kirkkovaltuusto hyväksyi myös seurakunnan hallintorakenteen uudistamisesityksen. Seurakunnan toiminta on tällä hetkellä organisoitu työaloittain eli jumalanpalveluselämään, varhaiskasvatus- ja nuorisotyöhön sekä diakoniatyöhön. Näiden työalojen toimintaa ovat olleet suunnittelemassa ja toteuttamassa työntekijöiden rinnalla ja tukena toimintaryhmät, joissa on mukana seurakuntalaisia.
Hallintorakenteen uudistamisen myötä toimintaa organisoidaan lähikirkkoalueittain, ja työalakohtaisten toimintaryhmien tilalle tulevat alueelliset toimintaryhmät. Lähikirkkoalueita ovat ensi vuoden alusta alkaen Laukaan kirkonkylä, johon kuuluvat myös Laukaan pohjoiset kylät, Lievestuore, Konnevesi ja Vihtavuoren-Leppäveden alue.
Alueellisten toimintaryhmien tehtävä on yhdessä työntekijöiden kanssa ideoida ja toteuttaa alueen omaleimaista seurakuntatyötä, kehittää alueen vapaaehtoistoimintaa ja tukea työalojen työtä. Muutos mahdollistaa paikallisten toiveiden ja seurakuntalaisten äänen kuulumisen entistä paremmin.
Toimintaryhmät voivat jatkossa myös järjestää alueellaan julkisia kuulemis- ja keskustelutilaisuuksia isoista alueen toimintaa, kiinteistöjä tai vastaavia koskevista hankkeista. Ne vahvistavat osaltaan yhdessä tekemistä ja paikallisten erityispiirteiden huomioimista. Lähikirkkoalueen toimintaryhmille tulee pieni toimintabudjetti, jonka käytöstä ryhmät päättävät itsenäisesti.
Työntekijät kuuluvat edelleen omien työalojensa tiimeihin, jotka toimivat lähikirkkorakenteen rinnalla.
Lue lisää valtionrahoituksen muutoksesta: https://evl.fi/plus/hallinto-ja-talous/seurakuntatalous/valtionrahoitus-seurakunnille-eraisiin-yhteiskunnallisiin-tehtaviin/Linkki avautuu uudessa välilehdessä
12.12.2024 10.38