Avioliittoon vihkiminen

Avioliittoon vihkiminen ja avioliiton kirkollinen siunaaminen ovat Jumalan siunauksen pyytämistä yhteiseen elämään. Avioliittoon vihkiminen on juridinen toimitus. Samalla se on pariskunnan julkinen sitoutuminen toinen toisiinsa Jumalan edessä ja seurakunnan läsnäollessa.

Avioliiton esteiden tutkinta

Avioliittoon vihkimistä edeltää avioliiton esteiden tutkinta. Avioliiton esteet tutkitaan maistraatissa tai digi- ja väestötietovirastossa.

Avioliiton esteiden tutkintaa on pyydettävä hyvissä ajoin. Esteiden tutkinta on pyydettävä viimeistään viikkoa ennen vihkimistä, mutta huomioittehan, että rekistereissä voi olla ruuhkaa. Esteiden tutkinta on voimassa 4 kuukautta.

 

Avioliiton esteiden tutkinnan sähköinen asiointipalvelu avattu

Avioliiton esteiden tutkinnan  sähköinen asiointipalvelu Linkki avautuu uudessa välilehdessä on tarkoitettu pareille, jotka haluavat saada vireille avioliiton esteiden tutkinnan. Palvelu on käytettävissä verkossa joka päivä vuorokauden ympäri.

Sähköisen palvelun rinnalla on edelleen mahdollista hoitaa esteiden tutkinta perinteisellä tavalla: kihlakumppanien käynti seurakunnan virastossa tai pyynnön lähettäminen postitse (jälkimmäisessä tarvitaan kahden todistajan allekirjoitukset).

 

Vihkipaikka

Avioliittoon vihkiminen voidaan toimittaa kirkossa, toimituskappelissa, kotona, kesämökillä tai missä tahansa vihkiparille merkittävässä paikassa.

Vihkipaikkoja seurakunnassamme ovat Laukaan kirkko, Lievestuoreen kirkko ja Konneveden kirkko sekä esimerkiksi Hartikan kirkkomaan luontokirkko. Seurakunnan tilojen varaus hoidetaan seurakuntatoimistossa. Varaaminen on hyvä tehdä hyvissä ajoin. Laukaan seurakunnassa vihkiaikoja lauantaihin annetaan klo 14 alkaen tunnin välein.

Seurakunnan tiloissa on mahdollisuus koristeluun. Alttarialueella on kukkalaite seurakunnan puolesta. Laukaan kirkossa on käytettävissä myös ns. morsiusportti, jonka vihkipari voi koristella haluamallaan tavalla.

 

Vihkikeskustelu

Ennen vihkimistä pappi ja vihittävä pari keskustelevat vihkimiseen liittyvistä asioista. Keskustelu tulisi käydä hyvissä ajoin. Papin kanssa pidetään yleensä vihkiharjoitus, jossa käydään läpi toimituksen kulku vihkipaikassa.

Toimituksen musiikkiin liittyvistä asioista sovitaan kanttorin kanssa. Halutessa kanttorit voivat esitellä vihkitoimitukseen sopivaa musiikkia.

avioliitto

Avioliittoon vihkimisen ajankohta sovitaan seurakuntatoimiston kanssa, puh. 0400 821 132.


Esitteitä
 

Tietoa avioliittolaista

Avioliittoon vihkimisen kaava