Seurakunta lyhyesti

Laukaasta tuli itsenäinen seurakunta vuonna 1593, samana vuonna, jolloin Ruotsin valtakunta liittyi uskonpuhdistuksen kirkkoihin. Siihen mennessä oli valmistunut myös Laukaan ensimmäinen kirkko Tarvaalan Kirkkoniemeen. Kirkon nimeksi vakiintui myöhemmin Hartikan kirkko lähellä sijainneen torpan nimen mukaan.

Laukaan seurakunta itsenäistyi Rautalammin pitäjästä ja Laukaan emäseurakuntaan kuului aikanaan laaja alue nykyistä Jyväs- ja Ääneseutua.

Nykyinen kirkko, järjestyksessä neljäs kirkko, sijaitsee kirkonkylässä aivan hautausmaan vieressä ja Pellosniemessä on yhä pappila. Entisille pappilan pelloille on rakennettu uusi asuinalue, jossa järjestettiin asuntomessut 2003. Uuden asuinalueen katujen nimissä säilyy jälkiä kirkollisesta menneisyydestä, kun asutaan Suntionkujalla tai Messukadulla.

Seurakunta jaettiin aiemmin kolmeen seurakuntapiiriin, mutta piirimallista vuonna 2017 työalapohjaiseen malliin.