Laukaan seurakunnan historiaa

Laukaan seurakunta kuuluu Lapuan hiippakuntaan ja Jyväskylän rovastikuntaan. Laukaasta tuli itsenäinen seurakunta vuonna 1593, kun se itsenäistyi Rautalammin pitäjästä. Laukaan emäseurakuntaan kuului aikanaan laaja alue nykyistä Jyväs- ja Ääneseutua. Laukaan seurakunnan väkiluku on noin 14 500.

Kuvissa Hartikan kirkkoa esittävä ennallistuspiirros sekä Hartikan kirkon harjaristi, jota käytetään Laukaan seurakunnan logona (piirrokset: Atso Kena).

Hartikan kirkkomaalla Tarvaalassa hyvien vesistöreittien varrella on ollut Laukaan ensimmäinen kirkko. Sen ympärillä on ollut myös hautausmaa. Kirkko jäi pois käytöstä, kun uusi kirkko valmistui Pellosniemeen 1685.

Hartikan kirkosta on jäljellä sammaloitunutta kivijalkaa sekä kirkon luoteisnurkan kuusi hirsikerrosta, joita säilytetään suojakatoksessa kirkkomaalla. Nykyään kirkkomaalle on rakennettu puinen alttari ja risti. Kirkonkello katoksineen otettiin käyttöön vuonna 1993. Alttari ja kirkonkello näkyvät alla olevissa kuvissa. Hartikan kirkkomaalla järjestetään hartaushetki yhtenä kesäsunnuntaina ja jouluaattona.

Hartikan kirkon katolla lintuhahmolla varustettu taottu rautaristi kutsui ja johdatti seurakuntalaisia sanankuuloon.

Hartikan kirkkomaan maisemaa, kellotapuli ja alttari