Uutislistaukseen

Lievestuoreen majakka - keidas keskellä kylää

Lievestuoreen keskustassa toria vastapäätä on liikehuoneisto, jonka värikkäät kyltit kutsuvat Lievestuoreen Majakkaan. Tilassa toimii kirpputori sekä kahvio ja olohuonetila Lähimmäisen kammari. Kirpputoria ja Lähimmäisen kammaria pyörittävät Laukaan seurakunnan vapaaehtoiset.

Kolme ihmistä istuu sohvalla.

Serhii ja Julia saivat kuvaan seurakseen Lähimmäisen kammarin vakikävijä Aimon.

Kirpputorin puolella tapaan kolme tarmokasta henkilöä, Rilen, Tuulan ja Leenan, jotka pyörittävät haastattelupäivänä myymälää. Työt on jaettu niin, että joukon miesvahvistus Rile vastaa pääasiassa kassatyöstä ja naiset asiakaspalvelusta ja tuotteiden esillepanosta myymälän puolella. Tulevan tavaran lajittelu ja pois lähtevien siivous ovat myös jatkuvasti toistuvia tehtäviä kirpputorilla.

Kirpputorin tavaroiden vastaanottajana ja lajittelijana on vuoden verran toiminut ukrainasta tullut Tatiana, joka tekee työtä tarmokkaasti.

- Hän vain tuli vuosi sitten ja tarttui toimeen, Tatianan työkaverit kertovat.

Puhelimen kääntäjäsovelluksen kautta asioiden hoitaminen onnistuu, vaikka työntekijöillä ei aina olisikaan yhteisiä sanoja eikä yhteistä kieltä.

Kierrätystarvikkeet vaihtavat ahkerasti omistajaa, ja uusia tuotteita tulee jatkuvasti myyntiin. Eniten kysellään kodin käyttöelektroniikkaa ja vuodenajan mukaan vaihtuvia sesonkituotteita.

 

Mielekästä tekemistä eläkkeellä

Tuula löysi kirpputorille vapaaehtoiseksi eläkkeelle jäätyään.

- On mukavaa, kun on mielekästä tekemistä. Ja myymälässä tapaa ihmisiä. Joskus asiakkaana on ollut jopa vanhoja koulukavereita, Tuula kertoo.

Tuulasta näkee, että hän nauttii asiakaspalvelusta. Kun ovesta sisään astuu Irja Mankki, Tuula rientää kyselemään asiakkaan tarpeita. Siskonsa kanssa Kelkkamäessä pistäytymään tullut joutsalainen Irja etsii lapsenlapselleen kumisaappaita. Tuulan avustuksella Irjalla on pian kädessään sopivaa kokoa olevat saappaat. Kirpparikäynti kannatti.

Kirpputorin väki viihtyy vapaaehtoistyössä ja toistensa seurassa, mutta yksi toive heillä on: joukkoon olisi mukava saada uusiakin ihmisiä. Rile muistuttaa, että vapaaehtoiseksi voi tulla kuka vaan. Osaamisvaatimuksia ei ole, ja työn oppii tekemällä. Muutaman tunnin työvuorossa aika lentää kuin siivillä.

 

Kakkua kiitokseksi

Kirpputorin viereisessä tilassa Lähimmäisen kammarissa kahvikupposten ääressä istuu joukko kylän asukkaita ja Lähimmäisen kammaria tänään pyörittävät Margit, Päivi ja Raimo. Kun saan eteeni teekupin ja istun heidän seuraansa, kuulen, että istumme nyt entisessä pankinjohtajan huoneessa. Harvinaisen viihtyisä paikka sellaiseksi! On kuin istuisi mummolan sohvalla. On pehmeitä sohvia, mattoja, viherkasveja ja kotoisaa kahvin tuoksua. Lähimmäisen kammari on avoinna maanantaisin, ja tuolloin väkeä käy välillä 30, toisinaan jopa 50 ihmistä. Osa pistäytyy hetkeksi, osa jää istumaan ja jutustelemaan pidemmäksi aikaa.

Sohvalla istuvat ukrainalaiset Serhii ja Julia, jotka ovat tuoneet kammarin väelle kiitoskakun kuluneesta vuodesta. He ovat vierailleet usein Lähimmäisen kammarissa kuluneen vuoden aikana, mutta nyt he ovat hakeneet kotikuntaoikeutta Jyväskylästä ja muuttamassa monen muun Lievestuoreen ukrainalaisen tavoin Jyväskylään opiskelujen ja töiden vuoksi.

Lähimmäisen kammarissa ovet ovat avoinna kaikille kyläläisille ja kauempaakin tuleville. Uudet vapaaehtoiset ovat myös lämpimästi tervetulleita toimintaan. Sekä kirpputorin puolella että Lähimmäisen kammarissa tekijät pääsevät käyttämään omia lahjojaan ja tekemään toiminnasta oman näköistä.

Kysy lisää vapaehtoistyön mahdollisuuksista: Mirja ”Kutti” Hytönen, p. 040 583 2611, mirja.a.hytonen@evl.fi sekä Majakan vapaaehtoiset

Teksti ja kuva: Heli Peltola

Lievestuoreen Majakan kirpputori - kierrättämällä hyvää itselle ja toisille
- avoinna ma–ke ja la klo 10–14 sekä joka kuukauden ensimmäinen maanantai klo 16–18
- Lähetyssoppi: neulomuksia ja käsitöitä kierrätystarvikkeista lähetystyön hyväksi
- kirpputorin tuotto käytetään paikalliseen diakoniatyöhön

Lähimmäisen kammari
- avoinna maanantaisin klo 10–14
- Partiolaisten kolo ja nuorten pelisoppi

 

Mirja Hytönen
Mirja Hytönen
Diakoniatyöntekijä
Liepeentie 39
41400 Lievestuore

24.11.2023 12.53