Lukutuoli

Lukutuoli-palstalla arvioidaan niin uutuus- kuin klassikkokirjoja. Arvioitavien kirjojen pääpaino on kristillisten kustantajien julkaisuissa. Lukutuolikokemuksia julkaistaan kuukausittain. Lue ja tutustu!

Lukutuolissa esitellyt kirjat löydät Ellin kirjasta, kristillisestä kirjakaupasta (os. Kauppakatu 25, Jyväskylä). 

Elokuu 2021

Kirja: Juokse Jaakko juokse!

Kirjailija: Danielle Miettinen

Kustantaja: Karas-Sana 2020

Teologian maisteri, toimittaja ja tietokirjailija Danielle Miettinen maalaa uutuuskirjassaan henkilökuvan keskisuomalaisesta Jaakko Pirttiahosta. Kirjaa lukiessa tulee usein epäuskoinen olo: voiko tällaista todella tapahtua yhdelle miehelle, tavalliselle suomalaiselle? Googlaaminen kirjan lukemisen jälkeen vahvistaa, että Jaakko on todella olemassa ja kirjan juonenkäänteet eivät ole mielikuvituksen tuotetta.

Kirja on nimetty osuvasti. Jaakon elämässä ei ollut monta tyyntä ja rauhallista hetkeä. Hyväksynnän, rakkauden ja armon etsiminen vaati jatkuvaa juoksua, elämä kuljetti vastoinkäymisestä toiseen. Myrskyssä kaatuvan puun alle jääneen Jaakon elämä mullistui kerta toisensa jälkeen. Lapsesta saakka koetut häpeän ja riittämättömyyden tunteet aiheuttivat haasteita ihmissuhteissa. Hometalo-ongelmat ja kipuilut hengellisen kutsumuksen kanssa raastoivat miestä fyysisesti, henkisesti ja hengellisesti. Poliisin ammatti vahvisti heikkoa minäkuvaa, kunnes onnettomuus romahdutti ammatilliset haaveet.

Kirjaa lukiessa tulee usein mieleen samalla idealla nimetty klassikko vuosien takaa. Yhdysvalloissa vaikuttanut evankelista Nicky Cruz kuvaili kirjassaan Juokse poika juokse (julkaistu 1968) omaa elämäänsä New Yorkin päihdehelvetissä sekä selviytymistään kuiville Jumalan armon ja evankeliumin julistajien vaikutuksesta. Molemmat kirjat tulevat lähelle sellaista lukijaa, joka on tajunnut jotain omasta heikkoudestaan ja mahdottomuudestaan pyhän Jumalan edessä. Mikään oma teko, parhaimmatkaan juoksut eivät riitä pelastamaan ihmistä taivaaseen. Jaakko kuvaa tätä kirjassa näin: ”En enää tarvitse asemaa, näkyvyyttä, työstä tulevaa merkityksen tunnetta ja tärkeän näköistä kiirettä – en ainakaan niin paljon kuin ennen. Jeesus hyväksyy minut ilman suorituksia. Se riittää minulle. Olen saanut upottaa keskeneräisyyteni ja puutteeni häneen.”

Danielle Miettinen kirjoittaa jouhevasti ja koukuttavasti, kirjaa ei malta laskea kädestä. Kirjailijan ja päähenkilön välille on selvästi muodostunut luottamuksellinen suhde. Raskaiden elämänvaiheiden kuvauksen jälkeen kirja päättyy onneksi lohdullisesti, sitä lukija oikein jo toivookin. Taivasikävä yhdistää Jaakon perheen jäseniä ja auttaa elämään päivän kerrallaan.

 

Jaakko Heikkilä

Juokse Jaakko juoksen kirjan kannen kuva. Kuvassa nuoren miehen hymyilevät kasvot mustavalkoisessa kuvassa.